Kiskun kukorica innováció

Forrás: 
Agroinform szaklap, 2014. 8. szám

Villáminterjút kértem dr. Rádi Feriz ügyvezető igazgatótól, a Kiskun Kutatóközpont tulajdonosától. Közeledik a kukorica-bemutatók szezonja. Mint megtudtam, a cég idén is folytatja immár évtizedes múltra visszatekintő hagyományos „Magyar földbe magyar vetőmagot” jelszava alatt a fajta-, illetve hibrid bemutatóját ez év szeptember 10-én.

Mekkora hányadot képvisel a kukorica vetőmagok választékában a szemes és a siló hibridek kínálata?

Vetőmag eladásaink kb. 10%-a siló hibrid. A kép azonban ennél
árnyaltabb, ha azt vesszük figyelembe, hogy sok hibridünk kettős hasznosítású is lehet, így szemesként és silóként is vethetőek. Ezt azonban a gazdák nem közlik velünk, de a tisztán csak silóként értékesített vetőmag aránya 10% körüli.

Milyen új kukorica hibridekkel ismerkedhetnek meg a gazdák az őszi fajtabemutató alkalmával?

Még mindig csak új fajtajelöltekkel ismerkedhetnek, államilag minősített új hibriddel egyelőre nem. Erre még legalább két évet várni kell.

Melyik hibrid a legsikeresebb, legkeresettebb az áru, illetve a silókukorica-választékban?

A Kiskun 4368-as és 4410-es szemes hibridjeink a piac által legkedveltebbek a szemes kategóriában, Silóként a Kiskun 4517-es volt a
legnépszerűbb. Elég széles kínálattal rendelkezünk minden éréscsoportban, így mindenki megtalál-
hatja a számára legmegfelelőbb vetőmagot.

Érzékelhető-e a hibridek keresletében az utóbbi évek klímaváltozásának hatása, például FAO számban, illetve a tenyészidő hosszában mérve?

Szerintünk nem. A mi vevőink a korai és középkorai fajtákat keresik. Az egyre melegebb időjárási körülmények miatt a piac nem fordul a késői érésű fajták felé. Egyébként is, időjárásunk inkább a szélsőségek irányába változott, mintsem a tartósan forró vagy hideg irányába. Ezt a szélsőségességet azonban kiszámítani nem lehet, példa erre akár a 2014-es csapadékos év vagy a 2012-es aszályos…

A vevőkörben milyen változás érezhető a családi gazdaságok támogatásának hatására?

A mi vevőink mindig is a kisebb vállalkozások és családi gazdaságok közül kerültek ki elsősorban, így ezt nem tudjuk hitelt érdemlően felmérni. Egy biztos, egy kukoricatermesztés szempontjából sikertelen év jelentősen visszaveti a következő évben a vetőmag iránti keresletet. A gazdák olyankor más növények felé fordulnak.

Mit terveznek a jövőre nézve?

Dolgozunk a nemesítési módszereink fejlesztésén a legújabb kutatási eredmények alapján, elsősorban a szülővonalak szelekciójának rövidítésén. Rövidtávú céljaink között új hibridek elismertetése szerepel és a köztermesztésbe való bevezetés, de ez is sok éves projekt. A növénynemesítésben hirtelen és gyors eredmények sajnos nem
léteznek.

Köszönöm az idejét Igazgató Úr!      

drip.